سه شنبه بیست و ششم بهمن 1389

مراقبت از کپور-2 >> با فیلم مربوطه

نوشته: Julian Grattidge برگرفته از: http://www.northwestcarp.co.uk

[برای خواندن قسمت اول این مقاله اینجا کلیک کنید.]

بعد از اینکه با دقت تمام ماهی را از از داخل آب به روی زیرانداز منتقل کردید باید مراحل مراقبت و درمان را شروع کنید اما با سرعت تمام. یعنی هر چه زودتر ماهی را به آب برگردانیم همانقدر بهتر است. آری! این یک حقیقت است که کپورها می توانند بیرون از آب مدت زیادی زنده بمانند. در جایی می خواندم که زمانی هلندی ها عاشق خوردن کپور بوده اند و اغلب ماهی را در میان کیسه هایی از جنس کنف نرم می پوشاندند و از سقف آویزان میکردند. این کیسه را پیوسته مرطوب نگه می داشتند و تا دو روز قبل از خوردن کپور، ماهی را با شیر تغذیه می کردند. با وجود این، فقط این علت که آنها می توانند به مدت طولانی بیرون از آب بمانند به این معنی نیست که آنها میخواهند بیرون از آب بمانند. بنابراین فاکتور زمان را در ذهن داشته باشید.

اکنون نوبت در آوردن قلاب رسیده است. دریافته ام که بهترین شیوه این است که ابتدا روش ورود قلاب به گوشت را بررسی کنیم و سپس آنقدر مانور دهیم تا قلاب از همان راه که در گوشت فرو رفته است از آن بیرون آید. چشم و ساق قلاب را بین دو انگشت میگیرم و زمانی که خار قلاب در مسیر فرو رفتنش قرار گرفت با اندکی فشار در خلاف جهت آن را در می آورم. از ماهیگیران با تجربه نحوه در آوردن قلاب را بپرسید. البته در کنار آب زمانی که ماهی گرفته اند یا گرفته اید. از آنها بخواهید شیوه صحیح را به شما نشان دهند. من اینگونه یاد گرفته ام. بعد از یاد گرفتن واقعا آسان است و فقط چند ثانیه وقت می برد. البته اگر قلاب عمیقا فرو رفته است وقت را تلف نکنید. انبر [پنس] را بردارید و قلاب را در بیاورید. بعد از درآوردن قلاب هر چه سریعتر چوب و نخ را از محل دور کنید. قلاب را در یکی از حلقه های چوب قرار دهید و آنها را به کناری بگذارید. چرا؟ تا اینکه بعد از اینکه ماهی آزاد شد و دوباره وقت صید و آماده سازی وسایل رسید با گره خوردن نخ و فرورفتن قلاب در وسایل دیگر من جمله تور ماهیگیری مواجه نشوید. بعد از درآوردن قلاب، نوبت به یک بررسی سریع درباره سلامتی ماهی میرسد. من ابتدا دو طرف شکم ماهی را بررسی میکنم. سپس نگاهی به باله ها، دم و برآمدگی پشت ماهی می اندازم و هر گونه زخم و آسیب احتمالی را بررسی میکنم. همچنین پوشش آبششها، سر ماهی و حتی درون دهان ماهی را نیز می بینم. اگر آسیبی ندیدم به محل زخم قلاب مقدار کمی داروی ضد عفونت میزنم.

هنگام انتقال ماهی از تور به داخل کیسه وزن کشی مراقب باشید در دستان یا لباستان چیزی نباشد که بتواند به ماهی آسیب برساند مانند انگشتر با لبه های تیز یا لباسی که بتواند به ماهی صدمه بزند. در طی انجام اینکار باید دستتان خیس باشد و همچنین کیسه ای که استفاده می کنید از قبل خیس شده باشد چراکه بدن ماهی پوشش لزج مانندی دارد که ماهی را  از آلودگیها مصون میدارد و دقت در عدم از بین بردن این پوسته یا آسیب زدن به آن امری واقعا ضروری است. در هنگام قرار دادن ماهی داخل کیسه، اولا مطمئن شوید که ماهی در ته کیسه قرار گرفته باشد و ثانیا دقت کنید که باله های شکمی ماهی به بدنش چسبیده باشند تا در حین بلند کردن وزن ماهی باعث شکستن یا صدمه دیدن این باله ها نشود.

خب! تبریک مرا هم بپذیرید. ماهی را وزن کردید. اکنون زمان گرفتن عکس برای ماندگار کردن این صید است. در اینجا دو مکتب فکری وجود دارند. اول اینکه بدون توجه به نوع هوا و موقع روز یا شب همان لحظه عکس بگیریم. در روش دوم به این صورت است که ماهی را تا زمان دسترسی به نور کافی در کیسه نگهداری کنیم. نگهداری ماهی در کیسه بحثهای جنجالی زیادی را به دنبال داشته است. شخصا طرفدار پرو پا قرص نگهداری ماهی برای عکاسی در روز روشن نیستم و ترجیح میدهم در هر گونه نوری سریعا عسکم را گرفته و بلافاصله ماهی را آزاد نمایم. اگر از قبل برای عکاسی برنامه ریزی کرده باشید من تضمین میکنم در تاریکی شب نیز عکسهایی بگیرید که حق مطلب را بهتر از روز روشن ادا کنند و لحظه ها واقعی تر ثبت شوند. به هر حال اگر مایلید ماهی را برای عکس گرفتن نگهدارید و دریاچه محل صید هم این اجازه را میدهد باید به خاطر بسپارید که نباید ماهی را در جاهای کم عمق داخل کیسه نگه دارید و نیز اینکه بعد از یک بازی طولانی با کپور، بلافاصله ماهی را در داخل کیسه نگهداری نگذارید. کپورها اکسیژن مورد نیاز را با به حرکت در آوردن آب روی آبشش هایشان به دست می آورند و بعضی وقتها کیسه های نگهداری می توانند جریان آزاد آب لازم برای این فرآیند را محدود نمایند بنابراین هرگز ماهی خسته را بلافاصله داخل این کیسه ها نگذارید والا احتمال مرگ ماهی وجود دارد. آب کم عمق هم اکسیژن کمتری دارد. پس این دو مورد را به خاطر بسپارید. ایمن و استاندارد بودن کیسه نگهداری ماهی را بررسی کنید.

به هر حال الان وقت عکس گرفتن است؛ چه نگهداری کرده باشید و چه بلافاصله بعد از صید به این کار اقدام کنید. چندین قانون در اینجا وجود دارند که آماده بودن اولین آنهاست: پایه و دوربین باید از قبل آماده باشند. فرض بر این است که شما فردی را برای عکاسی دارید. قبل از بلند کردن ماهی از عکاس بپرسید که آماده است یا نه. هنگام بلند کردن مواظب باشید که ماهی با بدنتان تماس نداشته باشد چراکه ممکن است لباستان به بدن ماهی صدمه بزند یا حداقل پوشش محافظ بدن ماهی از بین برود. ماهی را از زیر شکمش بلند نکنید. چندین عضو مهم ماهی بخصوص قلبش در آن ناحیه است و در داخل اب به آن نواحی فشار بسیار اندکی وارد میشود. اما در خارج از آب در اثر جاذبه این فشار شدیدا افزایش می یابد. بهترین روش بلند کردن کپور این است که با یک دست زیر سر ماهی، دقیقا جلوی باله های سینه ای، و با دست دیگر زیر بدن ماهی را بعد از معده و زیر باله مخرجی بگیریم.

ماهی روی زمین است و شکم ماهی رو به عکاس و شما در پشت ماهی. نوبت برداشتن ماهی است. دستها را از زیر ماهی به آرامی به جلو برده و قسمتهای مورد نظر را بگیرید. یک دست را زیر سر برده و باله سینه را بین انگشتهایتان بلغزانید. سپس دست دیگر را در قسمت انتهایی ماهی (مانند شکل زیر) قرار دهید. سپس به آرامی ماهی را بلند کرده و صاف نگه دارید. آماده جهشهای ماهی باشید و برای روز مبادایی از این نوع باید در زیر ماهی پارچه یا تشکی نرم قرار داده باشید. ماهی را زیاد بلند نکنید و آن را محکم بگیرید. نگه داشتن ماهی بزرگ مشکل است بنابراین من سعی میکنم آرنجهایم را روی زانوها گذاشته و تکیه گاه درست کنم. در اینجا نکته ای نیز درباره عکاسی بگویم. به عکاس بگویید او نیز به همان اندازه شما از زمین فاصله داشته باشد. اگر شما زانو زده و ماهی را بگیرید و عکاس ایستاده عکس بگیرد، زاویه تند این عکس باعث خواهد شد تروفه شما بسیار کوچکتر از اندازه واقعی به نظر خواهد رسید.

بعد از گرفتن عکس وقت رهاسازی ماهی رسیده است. دوباره ماهی را در ته و مرکز کیسه وزن کشی قرار دهید و دوباره از درست قرار گرفتن باله های شکمی و سینه ای اطمینان حاصل کنید. سپس به آرامی ماهی را بلند کرده و در آب قرار دهید. هیچ وقت این فکر اشتباه را نکنید که چون ماهی در هنگام عکس آرام بوده، میتوانید عمل آزاد سازی را هم بدون کیسه انجام دهید؛ قول میدهم قبل از قرار گرفتن در آب ضربه ای خواهد زد. همیشه حمل ماهی را با کیسه انجام دهید.

ماهی باید با دقت زیادی رها سازی شود. ماهی را در آب بگیرید و اجازه بدهید قبل از شنا کردن به خودش مسلط شود. نباید در حین گرفتن شکم ماهی به بالا بیاید. برای این که ماهی بتواند از همه باله هایش استفاده کند و آنها را به کار بیندازد ماهی را از قسمت باریک دم به آرامی بگیرید. وقتی ماهی سر حال بیاید با دمش ضربه ای خواهد زد. در این حین باید دستی را که با آن دم ماهی را گرفته بودید آزاد کنید تا ماهی به اعماق غوطه بخورد. خیس هم خواهید شد. این هم قسمتی از تجربه است.

بعد از رفتن ماهی میتوان مدتی نشست و به زیبایی صید اندیشید. اما قبل از آن کار دیگری هم دارید. برای صید بعدی وسایلتان را آماده و مرتب کنید. بازهم چاک و تشک و... .

دانلود دو فیلم مربوط به مراقبت از کپور

نوشته شده توسط طبیعت - ماهیگیری در |     •